Praktische informatie

Hieronder vind je de belangrijkste praktische informatie over onze scholen. Specifieke informatie per school vind je terug in de jaarlijkse ‘Bijlage bij de schoolgids’. Elke locatie heeft namelijk zijn eigen bijlage. Na de zomervakantie ontvangen de ouders deze per e-mail. Heb je vragen die niet in de bijlage of op de website  beantwoord worden? Neem dan contact op met de administratie of met de schoolleiding.

schooltijden

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag hebben de kleuters en klas 1  school van 8.30 tot 14.00 uur en klas 2 t/m 6 van 8.30 tot 14.15 uur.
Op woensdag hebben alle klassen school van 08.30 tot 13.00 uur.

De pauzes voor de klassen 1 t/m 6 zijn van 10.15 tot 10.30 of van 10.30 tot 10.45 uur (verschilt per school) én van 12.15 tot 12.30 uur of 12.30 tot 12.45 uur (deze laatste niet op woensdag).

Alle kinderen blijven in de middagpauze op school en nuttigen dan hun meegebrachte middageten met de klassenleerkracht in de eigen klas. De school sluit om 14.45 uur en op woensdag om 13.30 uur.

de eerste schooldag

Op de eerste schooldag na de zomervakantie begint de school op alle locaties om 8.30 uur, maar voor de kleuters om 9.30 uur.

de laatste schooldag

De laatste donderdag voor de zomervakantie is de laatste dag voor de 6e klas.
De laatste vrijdag voor de zomervakantie is er voor de kleuters en de klassen 1 t/m 5 tot 10.30 uur school. In de onderbouwklassen worden die dag de getuigschriften uitgedeeld. Soms worden hiervoor ouders uitgenodigd, dit is per klas verschillend. Ook krijgen de kinderen hun schriften en tekenmappen mee naar huis.

op tijd beginnen

Binnen de Vrije School Utrecht is het belangrijk om op tijd te beginnen. De wereld buiten wordt verruild voor de wereld binnen. Het is voor het kind én de klas én de leerkracht belangrijk om elke dag zo optimaal mogelijk te starten. En dat is dus met zijn allen én op tijd. Hoewel te laat komen een keer kan gebeuren, is het zeer onwenselijk. Structureel te laat komen kan niet. Wanneer dat wel gebeurt, volgen we de procedure zoals in de ‘Bijlage bij de schoolgids’ staat beschreven.

vakanties

Herfstvakantie: 26 oktober t/m 3 november 2024
Kerstvakantie: 21 december 2024 t/m 5 januari 2025
Voorjaarsvakantie: 22 februari t/m 2 maart 2025
Meivakantie: 26 april t/m 11 mei 2025
Zomervakantie: 19 juli t/m 31 augustus 2025

overige feestdagen

Goede vrijdag: 18 april 2025
2e Paasdag: maandag 21 april 2025
Koningsdag: zaterdag 27 april 2025 (in de meivakantie)
Bevrijdingsdag: maandag 5 mei 2025 (in de meivakantie)
Hemelvaart: donderdag 29 mei 2025 (en 30 mei)
1e Pinksterdag: zondag 8 juni 2025
2e Pinksterdag: maandag 9 juni 2025

Voor de aangepaste schooltijden en de studiedagen verwijzen we naar de ‘Bijlage bij de schoolgids’. Deze verschillen per locatie.

buitenschoolse opvang

Vrije School Utrecht biedt voor haar leerlingen buitenschoolse opvang aan. Wij hebben voor het verzorgen van de naschoolse opvang afspraken met een tweetal organisaties.

kinderopvang de geheime tuin

BSO Utrecht en Leidsche Rijn biedt buitenschoolse opvang aan kinderen van 4 tot 13 jaar. Wij zijn gehuisvest op alle scholen van De Vrije School Utrecht.
BSO De Geheime Tuin is een buitenschoolse opvang op Antroposofische grondslag, waarin gezelligheid, warmte, vertrouwde en liefdevolle mensen én heerlijk spelen centraal staat.
Ritme, ruimte en structuur vinden we belangrijk. Het ritmisch verloop van de dag, week en jaar sluit zoveel mogelijk aan bij school. Wij werken met drie leeftijdsgroepen zodat het activiteitenaanbod aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. Elke maand hebben we een nieuw activiteitenprogramma en gaan we bijvoorbeeld bakken, koken, knutselen of vilten. We gaan elke dag naar buiten want we vinden het belangrijk dat kinderen de natuur ervaren. 
Informatie en inschrijven
Wil je informatie of je kind(eren) inschrijven? Ga dan naar onze website via: 
www.kinderopvang-degeheimetuin.nl/contact/inschrijven-kinderopvang/

kind&co ludens

Kind&co ludens verzorgt de naschoolse opvang ook tijdens schoolvakanties en op studiedagen. Bij BSO Salto wordt voor kinderen van 4-12 jaar de buitenschoolse opvang verzorgd, deze locatie ligt op loopafstand van de school aan de Springweg.
Vakantieopvang
: Kind&co ludens biedt ook opvang tijdens schoolvakanties. 
Een rondleiding plannen of inschrijven: We nodigen je van harte uit om langs te komen bij BSO Salto. Dan krijg je een gevoel bij de locatie en kunnen wij je meer vertellen over de activiteiten die we met de kinderen doen.
Neem een kijkje op Buitenschoolse opvang Salto – Utrecht – Kind&co ludens voor meer informatie. Heb je nog vragen dan kun je contact opnemen met onze afdeling Klantenservice & Planning via planning@kindencoludens.nl of 030 – 600 47 50.

Voorschoolse opvang wordt niet aangeboden door De Geheime Tuin en Kind&co ludens.

gedragsregels

Wij willen een school die rust, ruimte en veiligheid biedt. Een school, waar we met respect met elkaar en de omgeving omgaan, zodat iedereen kan spelen, leren en werken. Onderwijs zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van kinderen, school en ouders. 
Om goed onderwijs te kunnen bieden is het belangrijk dat leraren, ouders en leerlingen respect voor elkaar
hebben, open en eerlijk met elkaar communiceren en vertrouwen in elkaar hebben. Hiertoe hebben wij
gedragsregels opgesteld en deze vormen de basis voor een goed en veilig pedagogisch klimaat.

Iedereen (leerlingen, medewerkers, ouders en anderen die zich bewegen in de school) wordt geacht zich aan die gedragsregels te houden, zich er verantwoordelijk voor te voelen en elkaar erop aan te spreken.

de regels die ons daarbij helpen

De schoolregels worden aan het begin van het schooljaar in de klas met de leerlingen besproken en zijn regelmatig onderwerp van gesprek in de groep. De basisregels van de Kanjertraining zijn voor het formuleren van de klassenregels de basis.

  • Wij vertrouwen elkaar
  • Wij helpen elkaar
  • Niemand doet zielig
  • Niemand speelt de baas
  • Niemand lacht uit


In alle gevallen is het bespreken van de incidenten, het gedrag en de gevolgen van het gedrag een belangrijke stap in het voorkomen van herhaling. Vindt er wel structureel herhaling plaats, dan gaat ons pestprotocol in werking.

maatregelen

Wanneer leerlingen, medewerkers, ouders en anderen zich niet aan de gedragsregels houden kunnen maatregelen worden genomen. In alle gevallen is het bespreken van de incidenten, het gedrag en de gevolgen van het gedrag een belangrijke stap in het voorkomen van herhaling.
Wanneer de gedragsregels worden overschreden, worden maatregelen getroffen, met als enig doel de leerling bewust te maken van zijn/haar ongewenste gedrag en/of ongewenst gedrag in de toekomst te voorkomen.
De leerkracht bespreekt het incident altijd met de betrokken leerling en eventueel met andere betrokken kinderen. De ernst van de overtreding bepaalt of de ouders/verzorgers hiervan in kennis worden gesteld.

Bij ontoelaatbaar gedrag wordt onderzoek verricht door de intern begeleider en de schoolleider en gehandeld al naar gelang de situatie.

Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

Hier kunnen de schoolondersteuningsprofielen van onze drie scholen bekeken worden. Hierin staat beschreven wat onze visie is op ondersteuning, de ondersteuningsmogelijkheden die onze scholen bieden om passend onderwijs te verzorgen, en de ontwikkeldoelen die onze scholen stellen. Deze documenten hebben dan ook een functie voor het samenwerkingsverband, en voor ouders.

SOP Hieronymusplantsoen: klik hier.

SOP Maliebaan: klik hier voor het SOP en hier voor de bijlagen.

SOP Leidsche Rijn: klik hier.

leerplicht en schoolverzuim

Een kind mag naar de basisschool als het vier jaar wordt. Als het kind vijf jaar is geworden moet het naar de basisschool, omdat het op de eerste dag van de volgende maand leerplichtig wordt.

Omdat het kan voorkomen dat een normale schoolweek een te zware belasting is voor een vijfjarige kleuter, is er een bijzondere verlofregeling getroffen. Ouders mogen een vijfjarig kind ten hoogste vijf uur per week thuishouden: uiteraard in overleg met de schoolleiding. Bovendien mag de schoolleiding op verzoek van de ouders toestaan dat een kleuter van vijf jaar zelfs tien uur per week thuis blijft. Deze uren mogen niet gespaard worden. Zodra een kind zes jaar is geworden, houdt deze regeling op. Een kind mag dan uitsluitend thuis worden gehouden als het echt niet naar school kan, bijvoorbeeld omdat het ziek is.

Bij schoolverzuim zijn de afspraken als volgt:

1. Bij ziekte van een kind moet dit door de ouders/verzorgers nog dezelfde dag gemeld worden, tussen 8.00 en 8.30 uur. Als een kind zonder te zijn ziek gemeld niet op school is, wordt er naar huis gebeld, zodat er zekerheid is over de verblijfplaats van het kind. Op school is een map aanwezig met telefoonnummers en gegevens, ook van het werk van de ouders, voor het geval een kind op school ziek wordt of er iets anders gebeurt, waar ouders van op de hoogte gesteld moeten worden. Het is belangrijk dat deze gegevens steeds up-to-date zijn. Daarvoor zijn de ouders zelf verantwoordelijk.

2. Als een kind om bepaalde redenen niet naar school kan komen, moet het verlof met het formulier Verlofaanvraag VSU worden aangevraagd. (Zie Verlofaanvraag leerling)
Extra verlof mag alleen in bijzondere gevallen worden verleend. Het is wettelijk niet toegestaan leerlingen vrij te geven buiten de schoolvakanties om: met vakantie gaan, eerder vertrekken om de grote drukte van de zomervakantie voor te zijn, een bezoek aan het land van familie of van herkomst te brengen of om tegelijk met broer of zus vakantie te kunnen hebben.

De enige uitzonderingen hierop zijn verlof vanwege zwaarwichtige redenen (bijv. een sterfgeval, huwelijk, jubileum, verhuizing of ernstige ziekte van familie) of als één der ouders wegens de specifieke aard van zijn/haar beroep (dus niet vanwege het werkrooster van het bedrijf) niet tijdens één van de schoolvakanties een periode van minimaal 14 dagen met vakantie kan gaan. Is dit het geval, dan mag maximaal 10 dagen vrij worden gegeven, uitgezonderd de eerste twee weken van het schooljaar.

Bij leerplicht van de gemeente is verdere informatie te verkrijgen over de procedures betreffende langer durend verlof als dit niet door de schoolleiding wordt toegestaan. Schoolverzuim moet door de school onverwijld aan de gemeente worden doorgegeven als het verzuim gedurende drie opeenvolgende dagen plaatsvond of in een periode van vier lesweken 1/8 van de lesuren bedroeg (wat neerkomt op ongeveer een halve schoolweek).
Verlof aanvragen geldt ook voor 4-jarigen.

verlofaanvraag leerling

Voor het aanvragen van verlof voor uw kind(eren) dient u het formulier Verlofaanvraag VSU te gebruiken.

De aanvraag kan worden ingediend bij de schoolleider van de school.

Het toekennen van verlof is aan regels gebonden. Deze regels zijn te vinden op pagina 2 van het formulier.

U-pas regeling

Ouders die in bezit zijn van een U-pas voor hun kind kunnen gebruik maken van het toegewezen budget om schoolactiviteiten te betalen, zoals een schoolreisje.
De ouders dienen aan de school door te geven welk bedrag gedeclareerd mag worden.

Om hier gebruik van te maken, vragen we ouders opgave te doen bij de financiële administratie van het bedrag dat zij via de U-pas willen betalen. Daarbij dient naam en nummer van de U-pas te worden vermeld. 

De opgave kan gestuurd worden naar financien@vrijeschoolutrecht.nl.

informatieverstrekking gescheiden ouders

Indien beide ouders belast zijn met het ouderlijk gezag, zijn de ouders gezamenlijk verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen en nemen zij samen beslissingen die over de opvoeding van het kind gaan.
We vertrouwen erop dat de ouders elkaar informeren. Als dit niet mogelijk is, zullen we beide ouders afzonderlijk van elkaar informeren. We vragen ouders zelf contact met de school op te nemen, als deze situatie voor hen van toepassing is. Wij zullen beide ouders op gelijke wijze informeren.
Indien slechts een van de beide ouders ouderlijk gezag heeft, is het met het gezag belaste ouder verantwoordelijk voor de beslissingen over het kind en zullen we alleen de ouder die het ouderlijk gezag heeft informeren. Verwacht wordt dat de ouder met gezag, de ouder zonder gezag informeert over belangrijke zaken die het kind aangaan, zoals de voortgang op school.
De ouder zonder gezag kan ook zelf om informatie vragen aan de school over de voortgang. De school moet deze informatie verstrekken, maar hoeft dit niet te doen als deze informatie ook niet is verstrekt aan de ouder met gezag of als het belang van het kind zich verzet tegen het verschaffen van deze informatie. Oudergesprekken worden met de ouder zonder gezag niet gevoerd.
Een uitgebreid protocol is op school beschikbaar.

klachtenregeling

Heb je een vraag of probleem m.b.t. je kind dan is de klassenleerkracht de eerste persoon die je kunt benaderen. 
Ligt je vraag op een ander vlak (schoolorganisatie, beleid), of kom je er samen met de leerkracht niet uit, dan kun je contact opnemen met de schoolleiding. We streven ernaar om de meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken in de school in goed onderling overleg tussen ouders, leerlingen, leerkracht en schoolleiding op een juiste wijze te behandelen. Als dat echter, gelet op de aard van de klacht niet mogelijk is of als de afhandeling niet naar tevredenheid heeft plaatsgevonden, kunt u een beroep doen op de klachtenregeling.

De scholen hebben een interne vertrouwenspersoon aangesteld waar de klager terecht kan voor advies. De
interne vertrouwenspersoon kan de klager ook doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon.
Voor onze scholen is dat:
Angela Groen van de CED-groep: a.groen@cedgroep.nl (010-4071993)

De externe vertrouwenspersoon ondersteunt de klager bij het begeleiden van een klacht.
De gehele klachtenprocedure is hier te vinden. In de bijlagen bij de schoolgids staan de namen en
mailadressen van de interne vertrouwenspersonen vermeld.

adreswijziging en uitschrijving

U wordt verzocht adreswijzigingen schriftelijk aan de administratie van de school door te geven (kan ook via het Ouderportaal van ParnasSys).

Indien het kind van school verandert, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing, moet dit schriftelijk gemeld worden bij de administratie. De naam en plaats van de nieuwe school moet ook worden aangegeven, zodat wij weten waar het uitschrijfbewijs heen moet.