Jaarfeesten

Op de vrijescholen vieren we diverse jaarfeesten als ijkpunten in het jaar. Door het meebeleven van het ritme van de jaarfeesten krijgt het jaar contour; Het vieren van de jaarfeesten is een belangrijke sociale activiteit bij ons op school. Sommige feesten worden gevierd in de klas, andere met de hele schoolgemeenschap. leder jaarfeest heeft zijn eigen karakter.

Michaëlsfeest

We vieren tijdens dit najaarsfeest dat we wat de hele zomer heeft mogen groeien kunnen oogsten. We noemen het ook Michaëlsfeest  vanuit het beeld dat Michaël wordt gezien als brenger van de zonnekracht. Hij zorgt voor sterke gewassen en voor een goede oogst. Voor de mens is hij de helpende hand in strenge winters, hij geeft kracht om door de winter te komen.

Maar het Michaëlsfeest is ook het feest van de ridder die een draak verslaat met de hulp van de engel Michaël. Michaël spoort ons aan om onze kracht te gebruiken: We hebben allemaal zo onze ‘draken’ die we moeten bedwingen of verslaan. Het Michaëlsfeest is dus ook het feest van de moed.

Sint Maarten: 11 november

Het feest van Sint Maarten is een lichtfeest in de loop naar Kerstmis.
Sint Maarten, de patroonheilige van de stad Utrecht, was een ridder die de helft van zijn warme mantel aan een bedelaar gaf. Hij is door deze daad van menslievendheid het symbool geworden van offerbereidheid en goedheid. Je hart wordt aangesproken als je Sint Maarten viert.

Op 11 november, als de kinderen met hun lantarens van uitgeholde pompoenen en knollen langs de deuren gaan, komen de aspecten ‘licht’ en ‘offerbereidheid’ aan bod.

Advent: vanaf de 4e zondag voor Kerstmis

De tijd voor Kerst heet de adventstijd; het begint vier zondagen voor dat grote feest. Elke week wordt er een kaarsje aangestoken van de adventskrans. Het is de tijd van de verwachting. We leven naar Kerstmis toe en stellen ons open voor dat, wat er uit de hemel naar ons toekomt.

Een wat diepere betekenis is dat het licht van de natuur, het uiterlijke licht, in deze tijd afneemt en heel zwak wordt. Je wordt daardoor teruggeworpen op je eigen, innerlijke licht.

Sint Nicolaas: 5 december

Sint Nicolaas, bij ons gevierd op 5 december (de eigenlijke datum is 6 december) herinnert aan de bisschop van Myra, die vele goede daden deed. De diepere betekenis van dit feest is niet eenduidig. Sint Nicolaas is het feest van geven en ontvangen.

Kerst

Het winterfeest van Kerst vieren we op het moment van de winterzonnewende. De zon is over haar diepste punt heen; vanaf nu wordt het weer lichter.

De geboorte van Jezus in de kerstnacht verbeeldt het goddelijke licht, dat op aarde komt.

Driekoningen: 6 januari

Op 6 januari herdenken we dat de drie koningen, of wijzen, uit het Oosten het kindje Jezus opzochten. Zij gaven het kind goud, wierook en mirre. Deze gaven kun je ook symbolisch zien. Goud staat dan voor inzicht in de goddelijke en geestelijke wereld, wierook voor offerbereidheid en deugd en mirre voor de verbinding van de ziel met het eeuwige, onsterfelijke.

Maria Lichtmis: 2 februari

Maria Lichtmis is het laatste van de lichtfeesten en het feest van het steeds sterker wordende daglicht. Het idee achter dit feest is, dat Moeder Aarde dit nieuwe licht opdraagt aan alles wat is.

Palmpasen

Het eerste voorjaarsfeest dat zich aandient is Palmpasen en valt een week voor Pasen Tijdens dit feest maken de kinderen palmpasenstokken.

Pasen

Pasen is het feest van het ontluiken van de natuur. Er is verwachting, hoop, ontwikkeling, groei. We vieren dit feest met de kinderen om aan te sluiten bij het nieuwe leven in de natuur.

Pinksteren

Pinksteren is het voorjaarsfeest dat aansluit bij Pasen. De bloei van de natuur is een belangrijk element. Natuurlijke en Christelijke elementen zijn met elkaar vermengd geraakt; het is een heel blij feest geworden met kleur, muziek en bloemen.

Sint Jan: 24 juni

Tot slot het midzomerfeest Sint Jan. Dit is het laatste jaarfeest voor de grote vakantie en valt samen met de zomerzonnewende. Vanaf nu worden de dagen weer korter. Op de vrijeschool is Sint Jan een heel uitbundig blij feest. De natuur schenkt overvloed. De kinderen, ouders en leerkrachten dragen een bloemenkrans, gaan picknicken en springen over het Sint Jansvuur.