De drie scholen van de Vrije School Utrecht hebben ieder een medezeggenschapsraad (MR). De medezeggenschapsraad bestaat uit een oudergeleding en een personeelsgeleding. De leden van de oudergeleding in de MR zijn namens alle ouders van de school gesprekspartner van de schoolleiding. De leden vanuit het personeel zijn dat namens de medewerkers van de school. Een vertegenwoordiging vanuit de drie MR’s hebben zitting in de GMR die het bestuur als gesprekspartner heeft.
De MR beslist onder andere mee over onderwijsinhoudelijke keuzes en over de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage. In de wet op de medezeggenschap staan alle onderwerpen genoemd waarover de MR om advies of instemming gevraagd moeten worden, bijvoorbeeld de klachtenregeling, de voorzieningen ten behoeve van leerlingen en de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage.
De MR vergadert met regelmaat in een schooljaar, de GMR komt vier keer in een schooljaar bij elkaar. Natuurlijk gaat het hierbij steeds om wat er heeft in de school en om de beslissingen waar de school voor staat.
De verslagen van de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad vergaderingen zijn te lezen op de pagina Verslagen medezeggenschapsraad. Verder presenteert de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad zich geregeld in de nieuwsbrieven. Waar nodig organiseren zij een ouderavond over onderwerpen waar ze andere ouders bij wil betrekken of in wil horen. De namen van de leden van de medezeggenschapsraad staan in de jaarlijkse bijlage bij de schoolgids. De medezeggenschapsraad is te bereiken via mail: mrvrijeschool@gmail.com.
De formele kaders
Een MR is bevoegd om de schoolleiding voorstellen te doen over ‘alle aangelegenheden betreffende de school’. Zij heeft dus een brede adviserende functie. Er staan in de wet onderwerpen genoemd waarover de MR-ouders expliciet om advies (of zelfs instemming) gevraagd moeten worden. Dit zijn bijvoorbeeld de klachtenregeling, de voorzieningen ten behoeve van leerlingen en de besteding van de ouderbijdrage.
In de praktijk
Als de MR vergadert, gaat dit over hetgeen er leeft in de school en om de beslissingen waar de school voor staat. Uiteindelijk gaat alles over goed vrijeschoolonderwijs voor onze leerlingen en dat doen we zo veel mogelijk samen. Ouders zijn hier onder andere middels de MR bij betrokken en leerlingen via bijvoorbeeld de leerlingenraad!
De MR heeft zich in de afgelopen jaren bijvoorbeeld beziggehouden met de verandering van de organisatiestructuur van de school, de verbetering van de communicatie naar de ouders en het in gang zetten van de tweede- en derde vrijeschool binnen Utrecht. Ook heeft zij samen met het bestuur een nieuwe ouderbijdrageregeling vastgesteld.