Schoolorganisatie

De Vrije School Utrecht bestaat uit drie volwaardige vrijescholen verspreid over Utrecht met in totaal rond de 675 leerlingen.
Elke school heeft een eigen unieke profiel, wat de scholen eigenheid geeft. De scholen worden aangestuurd door een schoolleider die samen met het team vormgeeft aan de dagelijkse organisatie en de kwaliteit van het onderwijs.

 

coöperatief eigenaarschap en horizontaal leiderschap

Binnen De Vrije School Utrecht werken we vanuit verbinding coöperatief samen. Dit zie je terug in de samenwerking binnen de teams, waar werkgroepen en coördinatoren verantwoordelijk kunnen zijn op deelgebieden. In de samenwerking tussen de scholen onderling op bovenschoolse onderwijsthema’s en met onze partnerorganisatie in de omgeving. Op deze manier delen we kennis en bundelen krachten om zo het beste vrije schoolonderwijs aan alle leerlingen te geven.
Wij streven naar een organisatie waarin iedereen zijn of haar individuele verantwoordelijkheid draagt voor zijn of haar rol in de organisatie. Hierbij gaan we uit van gelijkwaardigheid. En waarderen en benutten wij de verschillen in persoonlijkheid, capaciteit en talent.

Organisatie

De Vrije School Utrecht Coöperatief kent een coöperatie structuur. De bestuurlijke inrichting bestaat uit een bestuurder, een Raad van Toezicht en een ALV. In de algemene ledenvergadering, waar alle medewerkers aan kunnen deelnemen, spreken we met elkaar over de ontwikkelingen van het onderwijs binnen de VSU. Per school is een integraal verantwoordelijke directeur aangesteld, Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling op de drie scholen. Het bevoegd gezag ligt bij de bestuurder, die de coöperatie bestuurt en eindverantwoordelijk is voor het geheel. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het handelen van de bestuurder.

Bestuur De Vrije School Utrecht

Annika Braak

Raad van Toezicht

Joost Broumels
Michiel Wessseling
Emma Blanken

Hoe het begon

Vanaf 1979 werd de levensvatbaarheid van een vrijeschool in Utrecht onderzocht en op 25 oktober 1982 was de eerste Vrije Kleuterklas een feit. De school werd gehuisvest in Overvecht aan de St. Maartensdreef. De Vrije Peutergroep ‘Het Elfenbankje’ volgde in april 1983.

Omdat de school in enkele jaren het gebouw uitgroeide werd op zoek gegaan naar een gunstiger locatie, om beter tegemoet te komen aan de streekschoolfunctie. De school werd gevestigd in een gebouw in het centrum van de stad; het voormalige gebouw van de lagere school St. Gregorius aan het Hieronymusplantsoen. In het najaar van 1993 werd het monumentale schoolgebouw ingrijpend verbouwd.

In 2013 werd door de enorme groei van het aantal leerlingen een tweede vrijeschool aan de Maliebaan gestart, die in 2020 uitgegroeid was tot drie kleuterklassen en de klassen 1 t/m 6.

In 2016 werd op initiatief van enkele ouders in Leidsche Rijn, de derde vrije school aan de Componistenlaan gestart. Ook deze school is inmiddels uitgegroeid tot een volledige school met 9 klassen.